Blogin kirjoittajat

perjantai 27. toukokuuta 2016

Lomakausi lähestyy - osaatko ennustaa säätä?

Kun jääkiekko on hetkeksi taakse jäänyttä elämää, lienee yleisin puheenaihe oleva ja tuleva säätila. Helpointa, ja ehkä paikkansapitävintäkin, on tietenkin poiketa katsomassa ikkunasta ulkona vallitsevaa säätilaa ja sitten tutkia netistä ammattilaisten tekemää ennustetta.
Nyt kesäaikaan voi kuitenkin itse kukin ryhtyä ennustamaan tulevia kelejä. Ihan ilman satelliitteja ja megatietokoneita. 

Aamuvirkut voivat ennustaa auringosta kirkasta ja helteistä päivää, kun aurinko nousee säkenöiden kirkkaana taivaalle. Jos taivaanranta punoittaa aamuauringon noustessa, niin todennäköisesti päivän kuluessa on tulossa sadetta. Sanonta 'jos illalla ruskaa, niin aamulla tuiskaa', on monta kertaa pitänyt paikkaansa.

Auringon laskiessa pilveen luvassa on sadetta, mutta hyttysten "tanssiessa" auringonlaskussa on luvassa kaunista keliä.
Sateen edellä kissat siivoavat huolellaan turkkiaan ja pääskyset lentävät matalalla. Korkealla lentävät linnut puolestaan ennustavat kaunista säätä.

Kansanuskomuksista kerrottakoon, että lauantainen sade on tavallisesti lyhytaikainen. Sateisena maanantaina, jos on kuu vasta aluillaan, on luvassa koko viikoksi sateita. Torstai-illan ilma antaa puolestaan osviittaa perjantain säälle. Sunnuntaina jos sataa, niin sitten sataa viikollakin vähän jokaisena päivänä.

Kaikesta huolimatta parasta on mennä ulos ja kokea keli kuin keli itse. Sateessa ei kukaan ole vielä sulanut, ellei satu olemaan sokerista tehty. Säätilalle emme mitään voi, mutta omaa asennettamme voimme aina muuttaa. 

Nautitaan siis luonnosta eikä valiteta turhista!

Kirjoittanut Tarja Stanley

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti