Blogin kirjoittajat

keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Terveisiä Inarista matkailukoulutuksen verkostopäiviltä

Ivalon lentokenttä
Viime viikolla matkailuopettaja pääsi pohjoiseen. Oikein tosi pohjoiseen verrattuna edelliseen visiittiin, joka ulottui vain Rovaniemelle.

Tämän vuoden matkailukoulutuksen verkostopäivät järjestettiin Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa Inarissa. Ohjelmassa oli kaksi päivää matkailun ja kulttuurin sykettä, puhetta saamelaisuudesta, alkuperäiskansojen kulttuureista, eettisestä ja vastuullisesta matkailusta ja sen kehittämisestä, ammatillisen koulutuksen reformista ja koulutuksen kehittämisestä.

Kuten oheisesta kuvasta näkyy, pimeys tosiaan laskeutui jo aikaisin kaamosta enteillen. Se ei kuitenkaan osallistujia haitannut, kun pääsimme vierailemaan saamelaismuoseo Siidassa sekä kokoustamaan ja verkostoitumaan SuoMat-hankkeen puitteissa.

Pimeys tuli aikaisin - jo neljän aikaan.
Päivien aikana kuultiin monia hyviä puheenvuoroja, joista päällimmäisenä mieleen jäi keskustelu kulttuurisesti kestävästä matkailusta. Siihen liittyy oleellisena osana alkuperäisyyden huomiointi.

Matkailija haluaa kokea, osallistua ja oppia uutta. Paikalliset tarinat kiinnostavat ja niissä tulee paikan tuntu esille. Omaa kulttuuria ja ympäristöä tulee arvostaa, sen ominaisuudet tiedostaa ja välittää niitä myös matkailijan tietoisuuteen.

Geneerisyys on out, alkuperäisyys in!

Kirjoittanut Niina Aitamurto

PS. Pääsimme vierailemaan myös porotilalla. Tiesittekö, että matkailuporoja koulutetaan jopa neljä vuotta? Ja että vain 70% "valmistuu ammattiin". Loput ohjataan toiselle alalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti